Inbraakpreventie

9 simpele veiligheidsmaatregelen voor uw woning

U kunt verschillende zaken doen om een inbraak te voorkomen; zowel mechanisch als elektronisch. Maar minstens even belangrijk zijn de onderstaande, simpele veiligheidsmaatregelen die u kunt nemen. Niet alleen wanneer u op vakantie vertrekt, maar op elk moment.

 1.  Verstop geen sleutels in bloembakken, onder voetmatten of in tuinhuizen. Dit zijn de eerste plaatsen waar een inbreker zal zoeken. Hang ook geen etiket met uw adres aan uw huissleutels.
 2. Maak een inventaris van uw waardevolle voorwerpen, noteer de serienummers, maak een foto en hou de facturen bij. Dit is bij een eventuele inbraak handig voor zowel de politie als uw verzekering. U kunt bijvoorbeeld het ‘registratieformulier waardevolle voorwerpen‘ of ‘registratieformulier voor kunstwerken, antiquiteiten en juwelen‘ gebruiken.
 3. Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht rondslingeren. Bewaar geld, bankkaarten of kostbare juwelen eventueel in een vloer- of muurkluis.
 4. Zet de kartonnen verpakking van uw waardevolle, nieuwe toestellen niet voor de deur voor de papier- en karton afhaling. Dit is een uitnodiging voor potentiële inbrekers.
 5. Doe altijd ramen en deuren op slot, ook als u maar voor even afwezig bent. Laat uw ramen ook niet op kiepstand staan. Zorg er ook voor dat uw ramen en deuren goed beveiligd zijn.
 6. Geef uw woning een bewoonde indruk wanneer u met vakantie vertrekt.
  • vraag een buur of familielid om de brievenbus leeg te maken en eventueel de rolluiken op en af te laten
  • voorzie een tijdschakelaar voor lampen of gebruik domotica om uw verlichting aan- en uit te zetten
 7. Pas op met het plaatsen van (openbare) foto’s en berichten op social media over uw vakantieHang ook geen nota van afwezigheid aan de deur en vermijd boodschappen op het antwoordapparaat die vermelden dat u op vakantie bent.
 8. Gebruik een deurketting om de deur te openen, laat onbekenden niet weten dat u alleen thuis bent en laat hen zeker niet binnen! Lees meer over diefstal met list in deze brochure.
 9. Laat geen ladders en ander materiaal achter in de tuin en voorkom dat struiken of bomen het zicht op uw woning belemmeren.

Opzoek naar meer veiligheidsmaatregelen? Bekijk de tips op www.veiligewoning.be of lees de folder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.