Doe beroep op een diefstalpreventieadviseur
Veel politiezones geven gratis preventief advies. De diefstalpreventieadviseur helpt u uw woning te beveiligen. Het gaat om een politieman of gemeenteambtenaar die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie. Hij komt gratis op huisbezoek en bekijkt samen met u uw woning. Hij geeft u neutraal en objectief advies op maat over de te nemen maatregelen.
Via de website van de lokale politie kan u de contactgegevens vinden van de diefstalpreventieadviseur van uw politiezone.
Mechanisch beveiligingsmateriaal
U kan de ramen en deuren van uw woning verstevigen om het de inbreker zeer moeilijk te maken, bijvoorbeeld:
- versterk uw deuren (vergeet ook uw achterdeur niet!) met een veiligheidscilinder, een rozet, extra sloten, etc.
- plaats vergrendelbare raamkrukken op uw ramen
- laat veiligheidsglas plaatsen (gelaagd glas)
- plaats rolluiken
- plaats een deurketting zodat u de deur op een kier kunt openen en kunt beletten dat iemand naar binnen kan
Een goede buitenverlichting kan de inbreker, die niet wil opvallen, storen. Een felle spot met bewegingsdetector kan de inbreker afschrikken.
Elektronische beveiligingssystemen
Het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem (een alarmsysteem) heeft enkel zin als de woning reeds correct beveiligd is. Een alarm systeem houdt een inbreker niet tegen, maar zal hem meestal wel afschrikken.
Doe een beroep op professionals voor advies en installatie voor:
- de plaatsing van een alarmsysteem
- de plaatsing van een videobewakingssysteem
Registratie van alarmsystemen
Vanaf 1 september 2009 is iedereen die een alarmsysteem tegen inbraak heeft, bij wet verplicht dit te registreren. De registratie kan enkel online gebeuren via de site www.police-on-web.be. U heeft hiervoor uw elektronische identiteitskaart en een kaartlezer nodig. Bij de registratie moet u o. a. het volgende opgeven:
- de gegevens van de gebruiker van het alarmsysteem
- het exacte adres
- de aard van het pand (rijwoning, fabriek …)
- de aard van het risico van de plaats (juwelier, krantenwinkel, apotheek …)
Wanneer de politie een oproep binnenkrijgt, kunnen ze via de databank alle nodige gegevens opvragen en onmiddellijk bepalen hoe ze de interventie moeten organiseren. Deze maatregel laat de politie toe om bij echt alarm efficiënt en doelgericht op te treden. Een interventie voor een noodoproep van een wapenwinkel vraagt bijvoorbeeld een andere aanpak dan voor een rijwoning.
Meer weten? Lees de folder ‘veilig wonen‘.