Vraag & antwoord

Om sleutels bij te laten maken heeft u uw veiligheidscertificaat nodig. Deze heeft u ontvangen bij uw Cilloc veiligheidscilinder. Met het veiligheidscertificaat kunt u naar één van de verdeelpunten gaan om extra sleutels bij te laten maken. Woont u in het buitenland? Neem dan contact op met een verdeelpunt, zij kunnen voor u een aparte procedure opzetten.

De cilinder wordt opgemeten vanuit het centrum van het schroefgat, zowel naar de uiteinden van het slot. Het is mogelijk dat de ene zijde langer is dan de andere, hierbij is het belangrijk aan te geven wat de binnen- en buitenzijde is.

De standaard lengte van een cilinder bedraagt 60mm, ofwel 30mm links en 30mm rechts. De lengte kan aan beide zijden telkens met 5mm verlengd worden.

Het Cilloc cilinderlichaam, het vaste, buitenste deel van de cilinder, vormt de behuizing van de rotor. De rotor is het draaiende, centrale deel van de cilinder waar de sleutel ingebracht wordt.
Extra stalen sluitstiften in het Cilloc veiligheidsslot zijn een bijkomende inbraakbeveiliging en voorkomen het doorboren van het cilinderlichaam van de veiligheidscilinder en de rotor.
Wanneer de sleutel met zijn passend profiel in de rotor wordt gebracht, komen de cilinderlichaam- en rotorsluitstiften door de veren in de juiste positie te staan. De cilinder ontgrendelt en de rotor kan vrij ronddraaien in het cilinderlichaam. De rotor brengt de sluitneus in beweging, waardoor ook de schoten in beweging worden gebracht.
Het sleutelprofiel van een Cilloc veiligheidscilinder is complex in de vorm en aantal inkepingen. De baard van de sleutels bestaat uit een reeks boorpunten en heeft een kogeltje als extra beveiliging, dit is onmogelijk te kopiëren . Een kopie van de sleutel kan enkel verkregen worden bij vertoon van de Cilloc veiligheidskaart die samen met het Cilloc veiligheidsslot geleverd wordt. Dat betekent dat er geen valse of gekopieerde versies van deze sleutel in omloop kunnen zijn. Een goede inbraak preventie!
De Cilloc veiligheidsrozet met afgeschuinde kanten zorgt er voor dat een tang geen grip heeft op de Cilloc rozet en dus niet kan worden afgebroken. Ideaal voor inbraakbeveiliging. Het is ook mogelijk om een Cilloc werfsleutel te verkrijgen.

Uw woning goed beveiligen is essentieel, in 2016 waren er maar liefst meer dan 55.000 woninginbraken in België. Als u een insteek- of cilinderslot gebruikt weet een inbreker deze beveiliging helaas vrij snel te omzeilen. Hij kan de cilinder uitboren; de koperen pinnen binnenin de cilinder worden gebroken, waardoor het slot met bijvoorbeeld een schroevendraaier geopend kan worden.

Daarom zijn er veiligheidscilinders zoals de Cilloc Q6 plus en Cilloc Q5. Deze hebben een hoge boorbeveiliging; in plaats van koper worden er 2 kern- en behuizingsstiften in (extra) gehard staal gebruikt waardoor deze niet meer doorboort kunnen worden.

Dankzij het veiligheidscertificaat, dat u bij de Cilloc krijgt, kunt u sleutels laten bijmaken. Zonder dit certificaat is dit echter niet mogelijk en voorkomt u dat uw sleutels worden bijgemaakt zonder dat u ervan weet.

De Cilloc veiligheidscilinders hebben speciale anti-lockpicking stiften en beschikken daarnaast ook over een nood- en gevarenfunctie.

Een keersleutel is een sleutel die aan beide kanten gelijk is. Er is dus geen boven- of onderkant; het maakt niet uit hoe u de sleutel in het slot steekt.

De nood- en gevarenfunctie houdt in dat u de deur altijd met een sleutel kunt openen, zelfs als er aan de binnenkant van de deur nog een sleutel in de cilinder zit. Bij standaard cilinders is dit niet mogelijk.

Veel mensen hebben de gewoonte om hun sleutel op de buitendeur of appartementsdeur aan de binnenkant te laten zitten als ze thuis zijn. Dat is op zich geen probleem, maar als u per ongeluk de deur achter u dichttrekt zonder de sleutel eruit te halen, kan dit erg kostelijk worden. Ondanks dat u misschien nog een reservesleutel heeft kunt u met een standaard cilinder niet naar binnen, waardoor de sleutelmaker soms drastische maatregelen moet nemen door bijvoorbeeld de cilinder uit te boren of te kerntrekken.

Een ander voorbeeld is wanneer er bijstand verleend moet worden aan een ouder persoon. Het komt regelmatig voor dat familie met een reservesleutel naar binnen moet, maar dit niet kunnen door de sleutel aan de binnenkant.

Een sluitplan is een systeem waarbij de toegangsrechten tot verschillende deuren door de eigenaar/verantwoordelijke kunnen bepaald worden. U bepaalt dus zelf wie in welke deur mag. Deze systemen kunnen onderling gecombineerd worden. Lees meer over de mogelijkheden op de pagina Sluitplannen.

Dankzij de vrijloopfunctie is de veiligheidscilinder geschikt voor motorsloten en voor anti-paniekhendels.
Het houdt in dat de cilinder kan draaien zonder dat er een sleutel in het slot zit.

Het SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) is een onafhankelijk certificatie instelling dat de kwaliteit bewaakt van het productieproces en de producten. SKG werkt met een puntensysteem, de sterren geven de mate van inbraakweerheid aan. > Lees meer over het SKG keurmerk!

Staat uw vraag er niet tussen? Laat het ons weten!